Alles over wespen
05 jun. 2017 - Horren

Alles over wespen

Er wordt deze zomer een langgerekte overlast van wespen verwacht. Waar komt deze overlast vandaan, wat doe je ertegen en waar zijn wespen in vredesnaam goed voor? Lees hier alles over in dit nieuwe blog.

Wespenoverlast, hoe kan dit worden voorspeld?

De wespenkoninginnen leven gemiddeld 1 jaar en overleven dus de winter. Ze beginnen in het voorjaar met het bouwen van een nest. Geheel uit het niets, elk jaar opnieuw. De werksters en darren – ofwel de vrouwtjes en mannetjes, respectievelijk – leven gemiddeld maar 8 weken. Deze wespen zie je maar kort; alle andere wespen vriezen dood in de winter tenzij de winter zacht is geweest. Door klimaatsverandering is er een toename te zien in het aantal wespen. Met de milde winter van het afgelopen jaar overleven naast de koninginnen ook andere wespen waardoor de wespenpopulatie logischerwijs, substantieel toeneemt. De wespenkoninginnen ontwaken meestal rond de tweede helft van april, maar dit jaar zijn de eerste meldingen al binnengekomen in de tweede helft van januari (je kan via Natuurkalender.nl zelf meldingen doorgeven, mocht je ook koninginnen hebben gezien). Dit is dus een goede indicator van de overlast die voorspeld wordt; het wespenseizoen duurt langer waardoor er dus meer wespen geboren worden. Natuurlijk hangt dit ook af van de weersomstandigheden van de komende maanden, dus helemaal 100% zeker dat ons een flinke plaag te wachten staat, zijn we nog niet. Als juni qua weer gunstig verloopt en er door stormen en dergelijke weinig wespen gedood worden, dan is de kans groot dat er veel wespenoverlast ontstaat.

Wesp hor

Levenscyclus; waarom komen er wespen af op zowel zoetigheden als op vlees en vis?

Zoals hierboven beschreven leven wespen maar één jaar. Het verschil tussen de werkers en koninginnen zit in de eitjes. Bevruchte eitjes worden koninginnen of werksters en onbevruchte eitjes worden mannetjes. De larven worden gevoerd door de werksters; extra hormoon- en eiwitrijk voedsel, afkomstig van onder andere insecten of bijvoorbeeld vlees wat nog ligt te rusten van de barbecue. Van dit voedsel worden ze groot en sterk. De larven maken een soort zoetige substantie van suikers, aminozuren en eiwitten wat de volwassen wespen eten in ruil voor het dierlijke voedsel. De rollen tussen kind en ouder zoals wij die kennen zijn hier eigenlijk omgedraaid; de jonge insecten voorzien de ouderen van een complete voeding in plaats van andersom. Als alle jonge larfjes volwassen zijn geworden (ongeveer 3-4 weken) ontstaat er automatisch een tekort aan zoetigheid waardoor de oudere wespen zelf op zoek gaan naar zoete alternatieven zoals limonade, ijsjes, honing of nectar.

Waar zijn wespen goed voor?

Wespen kunnen behoorlijk vervelende dieven zijn, desalniettemin kunnen ze ook ergens goed voor zijn. We beschreven net al dat wespen hun larven van dierlijk voedsel voorzien. Om dit te verkrijgen verzamelen ze vlees en vis wat open en bloot ligt, maar jagen ze ook op andere insecten zoals vliegen en muggen. Doordat de wesp een bepaalde soort bejaagt kan er nooit een plaag ontstaan van deze andere soort. Met andere woorden, zonder wespen zouden we elk jaar een muggenplaag hebben. Om deze reden worden wespen en wespachtigen regelmatig ingezet als natuurlijke insectenbestrijders in de biologische landbouw. Een ander voordeel van de wesp is dat ze succesvol zijn geworden in het opruimen van dierlijk afval. Wespen zijn dus eigenlijk hartstikke handig!

Hor slaapkamer

Wat kun je doen tegen wespen?

Een wespennest wordt maar 1 jaar bewoond dus als dit nest je niet direct in de weg zit kan je wachten tot de vorst en de wespen vanzelf komen te overlijden. Als de wespen graag naar binnen komen, kun je een raamhor of hordeur plaatsen om dit te voorkomen. Als er veel wespen binnen zitten zonder dat je deuren of ramen open hebt staan zou het zomaar kunnen dat er een wespennest tussen de muren zit verstopt. In zulk soort gevallen is het vooral aan te raden om een bestrijdingsdienst erbij te betrekken. Al zie je er maar een paar rondvliegen binnenshuis, er kunnen zich duizenden wespen verschuilen die je liever niet wilt opjagen. Als je liever buiten van het weer wilt genieten en de wespen komen je hier opzoeken kan je ook gebruik maken van natuurlijke, gemakkelijk te verkrijgen producten. Wespen komen af op zoetige geuren, vlees en vis. Dus stap 1 is natuurlijk om deze etenswaren niet onafgedekt te laten staan. Houd er vooral rekening mee dat parfums en zonnebrandcrèmes ook een zoete geur afgeven waar wespen op af komen. Er zijn ook geuren die wespen afschuwelijk vinden zoals citrusvruchten, kruidnagel en verbrande koffiebonen. Dus als je een barbecuefeestje hebt, zou je gesneden citroenen, sinaasappelen en kruidnagels op een schaaltje kunnen leggen bij het etenswaar. Je kan ook aangebrande koffiebonen erbij gebruiken maar dat schrikt naast de wespen ook je gasten af. Wil je weten hoe je zelf een goedkope wespenval maakt? Neem dan eens een kijkje in onze DIY blog: Hoe maak ik een wespenval?

Bronnen:
YouTube
wespen.nl
wespenwijzer.nl
Trouw
naturetoday.com
wespenverdelgen.nl
Rode Kruis