In de vakantietijd trekken veel mensen naar prachtige natuurgebieden: Het strand in Sicilië of de bergen in Oostenrijk. Hier kun je niet alleen genieten van prachtig uitzicht en (hopelijk) heerlijk weer, ook de frisse lucht doet goed en zorgt ervoor dat je uitgerust weer terugkomt van je vakantie. Het effect van goede luchtkwaliteit wordt vaak onderschat, zeker binnenshuis.
Sinds de nationale kierenjacht in de jaren tachtig zijn moderne huizen zo goed geïsoleerd dat dit ten koste is gegaan van de ventilatie en toestroom van frisse lucht binnenshuis. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. De grootste boosdoener hiervoor is vocht. Het gemiddelde huishouden in Nederland genereert tussen de 10 en 15 liter vocht per dag door bijvoorbeeld koken en douchen, maar ook door uitademen en zweten. Een slechte luchtdoorstroom zorgt ervoor dat dit vocht binnenshuis blijft hangen en er een perfect klimaat voor schimmels en huisstofmijten ontstaat. Deze kunnen allergische reacties veroorzaken en astma verergeren. Zorg dus altijd dat je oppervlaktes goed afdroogt nadat je bijvoorbeeld hebt gedoucht, en zet een raam open om de ruimtes te luchten.
Naast vocht zijn er nog verschillende andere factoren die de luchtkwaliteit van je huis flink beïnvloeden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de hoeveelheid stof en CO2 die huisdieren en planten bijdragen? Ook onze gewoontes in huis hebben soms slechte bijwerkingen: natuurlijk weten we allemaal dat roken niet goed is voor de gezondheid en de luchtkwaliteit in huis niet bepaald bevordert, maar wist je ook dat roken niet alleen sporen achterlaat in je lichaam, maar ook in je huis? Rook trekt in gordijnen en tapijten en laat een stoffige laag achter op de oppervlakten. De teerdeeltjes kunnen zelfs je behang en meubelen verkleuren. Helaas laten ook goede gewoonten hun sporen achter in je huis: het gebruik van schoonmaakmiddelen veroorzaakt dampen in huis die blijven hangen als je niet goed ventileert. Met name agressieve, chemische schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld antischimmel middelen kunnen luchtwegen en slijmvliezen behoorlijk irriteren als je te lang in de dampen blijft zitten.
Je kunt al verschillende voorzorgsmaatregelen treffen om vocht in je huis te voorkomen. Kook bijvoorbeeld altijd met de deksels op de pannen zodat het vocht niet ontsnapt (bonus: hierdoor warmt de pan sneller op en verbruik je minder energie). Laat je was met mooi weer lekker buiten drogen. Laat de afzuigkap na het koken nog iets langer aan staan om het vocht nog verder te onttrekken. Ook kun je de circulatie van de lucht in huis bevorderen door je inrichting iets aan te passen: zet je meubels iets verder van de muur af zodat de lucht er tussen kan stromen.
Uiteraard doet af en toe luchten door een raam open te zetten al wonderen, maar dit is vaak een tijdelijke oplossing en kan pollen en insecten binnenhalen die óók weer negatieve effecten hebben op de lucht in je huis. Het installeren van een hordeur (eventueel horren met pollenwerend gaas) of raamhor kan hierbij een uitkomst bieden: het blokkeert alles wat van buiten je huis probeert binnen te dringen waardoor je onbezorgd je ramen wijd open kunt zetten. Mocht je nog geen enkel idee hebben wat voor een hor bij je situatie past, dan raden we je aan om het blog Hoe kies ik een hor te lezen.