Alles over muggen
14 jul. 2017 - Horren

Alles over muggen

We hoeven niemand te vertellen dat muggen vervelende beesten zijn waar we graag vanaf willen: ze steken, maken een vervelend geluid en verspreiden ziektes. Maar wat weten we eigenlijk nog meer van deze beestjes? Waar en hoe lang leven ze, hoe planten ze zich voort, hoe voorkom je muggen en bovenal: wat is in vredesnaam het nut van dit ongedierte?

levenscyclus mug

De anatomie en werkwijze van de mug is al 50 miljoen jaar nagenoeg hetzelfde gebleven, blijkbaar werkt deze strategie dus goed. De vrouwtjesmug hoeft maar één keer in haar leven te paren, de spermatozoïden die zij dan van het mannetje krijgt kan ze de rest van haar leven opslaan en gebruiken. Het irritante zoemende geluid dat kenmerkend is voor de steekmug wordt alleen gemaakt door de vrouwtjesmug, zodat mannetjes kunnen horen dat er een vrouwtje in de buurt is. Elke soort mug heeft een iets andere toonhoogte met zoemen, zodat de mannetjes alleen op de vrouwtjes van hun eigen soort af komen.

Mug zuigt bloed

hoe prikken muggen?

Na het paren hebben vrouwtjes bloed nodig voor de productie van eitjes. Mensen zijn een makkelijke en gewilde prooi omdat muggen niet goed door haar en vacht heen komen. Voor het prikken van haar prooi gebruikt de mug haar snuit die bestaat uit een buis met daarin een bundel zogeheten stiletten. Dit zijn een soort holle injectienaalden gemaakt van kitine. Één van deze stiletten is extra scherp en trekt de rest van de bundel mee, dieper de huid in. Wanneer de snuit een bloedvat raakt, geven zintuigcellen op het uiteinde een signaal door. De mug injecteert dan eerst wat speeksel dat zorgt dat het bloed niet stolt voordat ze het bloed opzuigt. Dit speeksel veroorzaakt tevens de allergische reactie waar we allemaal bekend mee zijn: opgezwollen en jeukende bulten! Mannetjes zijn minder bloeddorstig: die drinken alleen nectar. Dit geeft gelijk een antwoord op de vraag waar muggen nou eigenlijk goed voor zijn. De mannetjes spelen een belangrijke rol in kruisbestuiving bij planten, net als bijen. Zonder muggen zou een appeltje in de winkel een stuk duurder worden.

muggeneitjes in water

Nadat het vrouwtje genoeg bloed heeft gedronken, heeft het vrouwtje genoeg energie voor de productie van eitjes. Deze eitjes worden in of nabij stilstaand water gelegd, de larve die hieruit komt leeft in het water en ontpopt zich een paar dagen later tot een mug. Een vrouwtjesmug kan, mits ze genoeg bloed drinkt, elke 3 tot 4 dagen eitjes leggen. Zij legt dan een paar honderd eitjes per keer. Met een gemiddelde levensspanne van 2 weken worden dat dus een hoop babymugjes!

Mug eet spin

natuurlijke vijand mug

Muggen leggen hun eitjes weliswaar in water, het heeft weinig zin om de vijver dicht te gooien en de hele tuin te betegelen. Na een fikse regenbui zal er altijd wel een plasje water staan, en dat kleine beetje is genoeg voor de mug om zich voort te planten. Schakel in plaats daarvan over op gerichte biologische oorlogvoering: optimaliseer je tuin voor de natuurlijke vijanden van de mug. Schaf een paar hongerige goudvissen aan voor de vijver zodat de muggen nog voor ze ontpoppen worden opgepeuzeld. Zorg ook voor voldoende beplanting zodat kikkers, salamanders, libellen en uiteraard spinnen zich te goed kunnen doen aan de muggenlarven. De paar larven die er tussendoor zijn geglipt en zich toch hebben kunnen ontwikkelen tot een volwassen mug krijgen vervolgens te maken met de vogels die zijn aangetrokken tot de biodiversiteit en beschutting van je tuin. Muggen zijn dus niet alleen belangrijk voor kruisbestuiving van planten, ze spelen ook een belangrijke rol in de voedselketen.

wat kun je doen tegen muggen?

Naast het biologische offensief in je tuin kun je met een paar kleine trucs je huis omtoveren in een bunker tegen muggen. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk het aanschaffen van horren: wat er niet in komt, veroorzaakt ook geen overlast. Muggen zijn geen al te beste vliegers, dus ze houden niet van sterke windstromen. Het helpt dus om op een winderige avond een raam of deur open te zetten – mits hier een raamhor of hordeur voor zit natuurlijk! Ook het aanzetten van een ventilator kan hierbij helpen. Lees voor meer tips over het bestrijden van muggen ook ons blog Fabels en Feiten; Hoe voorkom je dat je gebeten wordt door muggen?

Deurhor S300

Bronnen:

wibnet.nl
dier-en-natuur.infonu.nl
milieucentrale.nl