Daar wordt aan de deur geklopt!
05 dec. 2018 - Deuren

Daar wordt aan de deur geklopt!

Vanavond is het pakjesavond en de kinderen (en laten we het toegeven, ook de volwassenen) kunnen bijna niet wachten. Sinterklaas is een feest voor jong en oud met pakjes, heerlijk eten en natuurlijk liedjes zingen! De Bruynzeelfavoriet “daar wordt aan de deur geklopt” is één van deze vele feestelijke liedjes. Maar wist je dat de melodie van deze sinterklaasklassieker gebaseerd is op de melodie van “O du lieber Augustin”? Dit populaire Weense nummer is naar alle waarschijnlijkheid gecomponeerd in 1679 door de componist Marx Augustin en gaat over de pestepidemie in Wenen. Is jouw nieuwsgierigheid gestimuleerd en wil je meer feitjes over deuren weten? Lees dan hieronder nog 4 interessante deurfeitjes.

1. oudste bekende deur

In 2010 hebben archeologen in Zürich de tot nu toe oudste bekende deur ooit gevonden. Tijdens het graven voor een ondergrondse parkeergarage werd de oude deur gevonden. Door de boomringen op de houten deur te analyseren, hebben de archeologen ingeschat dat de deur 3.063 jaar voor Christus is gemaakt. In de regio waar de deur is gevonden heerst een koud klimaat, wat betekent dat de stevige en solide deur stevig nodig was om de kou buiten te houden

Oudste deur ter wereld

Foto: The Guardian

Deur NASA

Foto: space.com

2. grootste deur ter wereld

De grootste deur ter wereld staat -hoe kan het ook anders- in de Verenigde Staten. In het NASA Kennedy Space Center in Florida staat een gebouw waar grote ruimte-shuttles worden geassembleerd. Dit gebouw is één van de grootste ruimten ter wereld, en daarbij horen natuurlijk ook enorme deuren. Er staat hier dan ook niet één, maar vier gigantische deuren om de ruimtevaartuigen naar binnen en buiten te kunnen vervoeren. De deuren zijn bijna 140 meter hoogen het duurt 45 minuten om de deuren te openen of te sluiten.

Deuren Dublin

Foto: thecircular.org

3. de deuren van dublin

Als je er al eens op vakantie bent geweest komt dit beeld je misschien bekend voor: prachtige oude “Georgian style” huizen met een kakofonie aan verschillende felgekleurde voordeuren. Er zijn verschillende verhalen die deze kleurrijke antieke trend verklaren. Één van de verklaringen is dat de architectuur van de huizen in de 18e en 19e eeuw aan strenge regels gebonden was. Omdat mensen toch een persoonlijk tintje aan hun huis wilden geven, uitten ze zich via hun bontgekleurde voordeur.

Een ander verhaal is dat de schrijvers George Moore en Oliver St. John Gogarty buren waren, en Gogarty de gewoonte had om in een dronken bui op de deur van zijn buurman te kloppen, denkend dat hij voor zijn eigen huis stond. Moore besloot zijn deur felgroen te verven zodat zijn dronken buurman het verschil voortaan goed zou zien. De grapjas Gogarty reageerde hierop door zijn deur felrood te verven. Vanaf hier verspreidde de trend zich als een kleurrijke olievlek door Dublin.

Een laatste theorie is dat de felgekleurde deuren een rebels statement waren van de Ierse burgers die zich verzetten tegen hun Engelse heersers. Nadat koningin Victoria overleed beval de Engelse regering dat iedereen zijn voordeur zwart moest verven als een teken van rouw. De Ieren hadden genoeg van de regels van de Engelsen en vergolden zich door hun deur iedere andere denkbare kleur te verven.

4. standaardmaten van bruynzeel

Tijdens de industriële revolutie konden deuren voor het eerste fabrieksmatig geproduceerd worden. Dit betekende dat er ook standaardmaten werden bepaald die de massaproductie van deuren zouden vergemakkelijken. Deze standaardmaten werden voor het eerst gebruikt in de deurenfabriek van Bruynzeel, en gelden nu nog steeds. Deze maten gelden niet alleen voor de deuren van Bruynzeel, maar voor alle fabriek geproduceerde deuren. Zo is de invloed van de innovatie van Bruynzeel zelfs nu, bijna 100 jaar later, nog altijd relevant. Wil je meer weten over de geschiedenis en ontwikkeling van de deur, en de rol die Bruynzeel hierin heeft gespeeld? Lees dan ook onze blog “Deuren door de jaren heen”.

Standaardmaten Bruynzeel

Foto: Kuijpers, M. ‘Seriewerk voor het interieur: de opkomst van de Bruynzeeldeur’
in: Monumenten en bouwhistorie (1996)

Bronnen:

Copland, Aaron & Slatkin, Leonard (2011). What to Listen for in Music

Kuijpers, M. ‘Seriewerk voor het interieur: de opkomst van de Bruynzeeldeur’ in: Monumenten en
bouwhistorie (1996)

National Park Service

The Guardian

Little observationist.com