Visgraatvloeren
 
Van Bruynzeel

Visgraatvloeren zijn bij Bruynzeel verkrijgbaar in 9 verschillende kleuren. Daarnaast kan worden gekozen uit de houtselectie premier (1bis) of rustieke vloerdelen en de afwerkingen geschuurd, geborsteld of verouderd. Visgraatparket is leverbaar in 13 en 18 cm breedte.

Filter op

Bekijken als:  
2  Producten
Toon:
12 / 24

Wat is visgraat?

De term visgraat heeft niets met in waterlevende dieren te maken. Visgraat verwijst naar de vorm waarin de houten stroken van parket zijn gelegd. Een Bruynzeel parketvloer koop je altijd inclusief leggen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je zelf niet beschikt over de vaardigheden van een gespecialiseerde vloerenlegger. Met name het leggen van een houten visgraat vloer vraagt om specialisme. Hoe het leggen van een visgraat patroon in zijn werk gaat leggen we graag aan je uit.

Klassieker die eeuwig jong blijft

Het visgraat patroon is een van de oudste legvormen van parketleggen. Je komt dit type vloeren veel tegen in oude landhuizen en paleizen. Dit zorgt ervoor dat visgraat een echte klassieker is geworden. En zoals dat gaat met écht goede klassiekers: ze raken nooit uit de mode en beleven eens in de zoveel tijd een ware opleving in belangstelling. De laatste jaren is de klassieke visgraat vloer weer helemaal hip. Visgraat vloeren zijn prachtige klassiekers die eeuwig jong blijft. Afhankelijk van de gekozen kleuring past een visgraat vloer bij het klassieke interieur, het lichte Scandinavische interieur en zelfs bij interieurs met een industriële look.

Jouw vloer wordt door ons vakkundig gelegd

Vroeger, in de adellijke huizen van weleer, was het leggen van visgraat een enorme klus. Strookje voor strookje werden de plankjes door gespecialiseerde vloerenleggers op de ondervloer bevestigd met kleine spijkertjes. In de loop der jaren is het leggen van een vloer gemakkelijker geworden door houten vloerdelen te voorzien van mes en groef verbinding. Dit neemt niet weg dat het leggen van een houten vloer in visgraat patroon werk blijft voor vakmensen. Kies je voor Bruynzeel parket, dan koop je deze altijd inclusief het laten leggen van jouw parket door onze eigen parketteurs.

Werken vanuit een hartlijn

Elke verpakking Bruynzeel visgraat vloerdelen bestaat uit twee helften: de ene helft bevat linkerdelen en de andere helft bevat rechterdelen. Onze vloerenleggers houden deze delen gescheiden. De eerste stap is het bepalen van de hartlijn. Deze lijn is het vertrekpunt en wordt bepaald door goed te kijken welke lijn in de ruimte het langst is zonder onderbroken te worden door hoeken. Door een touwtje te spannen wordt de lijn zichtbaar gemaakt. Langs deze lijn wordt de eerst baan gelegd. Hier wordt de eerste baan visgraatdelen gelegd. Het rechterdeel van de eerste baan wordt met de punt onder de spandraad gelegd, vervolgens wordt er een linkerdeel in de groef van het rechterdeel geplaatst, waarbij ook de punt onder de hartlijn ligt. De eerste V is gelegd! Vervolgens worden deze acties herhaald tot de volledige eerste baan ligt. De hartlijn wordt telkens als uitgangspunt genomen zodat de eerste baan perfect recht is. Na deze eerste baan heeft de lijm een tijdje nodig om uit te harden, dit is een mooie tijd om de parketteur een kopje koffie aan te bieden. Na de koffiepauze wordt het voor de parketteur een kwestie van voorzichtig plankje voor plankje het visgraat motief verder uit te bouwen tot het totale oppervlak is gevuld en het visgraat motief al echt goed duidelijk wordt.

Afwerking visgraat patroon

De schuine legging van visgraat maakt het onmogelijk om precies langs wanden uit te komen. Er blijven ruimtes open waar geen heel plankje meer inpast. Om het visgraat patroon mooi strak af te werken zaagt de parketteur plankjes precies op maat. Hierbij kan gekozen worden voor legging tot aan de wand, of voor afwerking met een band. Kies je voor een afwerking met band, dan worden de plankjes tot over de gewenste bandbreedte gelegd. Vervolgens zaagt de parketteur met speciaal gereedschap alle uitstekende stukjes in een keer af. De ruimte tussen en visgraat motief en wand wordt aangevuld met rechte parketstroken.

Ben je geïnteresseerd in een visgraat parketvloer? Laat je dan verder inspireren door de blogs en foto’s op deze site en vraag dan meteen een gratis sample aan van uw favoriete vloer. Of kom naar een van onze verkooppunten voor alle informatie over visgraat gelegde vloeren. Wist je trouwens dat elke Bruynzeel vloer te leggen is in combinatie met vloerverwarming? Ook hier vertellen wij je graag meer over.

Visgraat vloer Visgraat vloer