Hoe kies je een vloer?
16 feb. 2017 - Vloeren

Hoe kies je een vloer?

Houten vloeren kunnen vrijwel elke woonstijl completeren, of het nu gaat om robuuste landelijke vloer, klassieke visgraatvloer of moderne strakke vloer. Hout is een bijzonder en duurzaam product en zeker het investeren waard! Elke houten vloer is uniek, en dat is ook de reden waarom houten vloeren zo populair zijn, over de jaren heen. Ze zijn bovendien in hoge mate aan te passen aan persoonlijke wensen en behoeften. Omdat het aanschaffen van een houten vloer een flinke investering kan zijn, is het raadzaam om je vooraf te verdiepen. Hieronder geven we een aantal punten om af te wegen, als je van plan bent om een houten vloer aan te schaffen.

1. De houtsoort

De houtsoort bepaalt natuurlijk voor het grootste gedeelde de look en feel van de vloer. Eiken is op dit moment heel populair in Nederland en dat heeft de houtsoort te danken aan zijn mooie, tijdloze houttekening en omdat deze houtsoort gemakkelijk te onderhouden is. Eikenhout reageert ook goed op kleuroliën waardoor de vloer in bijna elke kleur te verkrijgen is, zonder dat die karakteristieke houttekening verloren gaat. Wist je dat er naast eiken nog veel meer houtsoorten verkrijgbaar zijn? Met de houtsoorten Afzelia, Merbau, Beuken, Kersen, Grenen, Essen, Kambala, Cumeru, Maple, Noten of Teak hebben we nog niet eens alle mogelijkheden genoemd! De houtsoort bepaalt ook de hardheid van het hout, dit wordt uitgedrukt in 'Janka' . De hardheid volgens Janka geeft aan in welke mate een houtsoort bestand is tegen bepaalde drukkrachten. Janka wordt dus vaak gegeven ter indicatie van de slijtvastheid van het hout. Alhoewel de afwerking, zoals lak, natuurlijk ook indicerend is voor de slijtvastheid, is daarnaast de gekozen houtsoort een interessant gegeven.

Houtsoorten

2. Soorten parket

Vroeger werden houten vloeren veelal massief gelegd. Het nadeel van deze vloeren is dat het hout in de loop der tijd meer ‘werking’ heeft. Dit houdt in dat de vloer gemakkelijk uitzet bij verschillende temperaturen of door de natuurlijke schommelingen van het vochtpercentage in de lucht. Vloeren gaan hierdoor sneller kraken en kunnen mettertijd ongelijk of zelfs bol gaan staan. Tegenwoordig bestaat het populaire lamel- of systeemparket in plaats van massieve houten vloeren. Dit parket is opgebouwd uit verschillende lagen om de werking tegen te gaan. Met dit parket heb je dus langer plezier van je vloer! Een ander soort parket is tapisparket, het échte vakmanschap dat ook een traditionele manier van vloerleggen is. Het zijn in feite onbehandelde plankjes die direct op de ondervloer worden gespijkerd, waarna deze de lak- of olieafwerking krijgt. Omdat de spijkergaatjes zichtbaar blijven krijgt de vloer een levende en rustieke uitstraling.

3. De legrichting of legmethode

De legrichting of legmethode van de vloer is natuurlijk een kwestie van smaak, maar toch goed om in overweging te nemen. Lange, brede delen kunnen een ruimte optisch ruimer laten lijken, maar brede delen in een kleine kamer kunnen soms misplaatst ogen. Ministrookjes, patroonvloeren, visgraat of brede delen parket: genoeg mogelijkheden om jouw huis helemaal aan te laten sluiten op jouw wensen. Je maakt van je huis een thuis.

De opbouw van een parketvloer

4. Opbouw en onderhoud

Parket bestaat meestal uit een onderlaag van dun fineerhout of multiplex met daarboven een tussenlaag met dwarsliggende populieren, berken of multiplex strookjes. Daarboven zit de toplaag die een houtafwerking zoals olie, lak of wax heeft. Het is goed om te weten wat de dikte van de toplaag is, omdat je hieraan kan afleiden hoe lang de vloer ongeveer mee zal gaan. Afhankelijk van het gebruik en onderhoud, moet een houten vloer na een periode van een aantal jaar opnieuw geschuurd en afgewerkt worden De vloer zit er dan weer als nieuw uit! Hierbij geldt: hoe dikker de toplaag, hoe vaker de vloer zo’n onderhoudsbeurt kan krijgen. Kom langs in één van onze showrooms als je nog vragen hebt of laat je inspireren, onze adviseurs helpen je graag!