Hoe verbeter je de akoestiek in huis?
19 okt. 2016 - Vloeren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Het is een week vol muziek en dans in Amsterdam; vandaag start de Cellobiënnale en afgelopen woensdag opende de 21ste editie van het Amsterdam Dance Event. Alle grote podia in Amsterdam zijn volgeboekt met allerlei verschillende artiesten en de stad wordt overspoeld met muziekliefhebbers. Er wordt natuurlijk veel aandacht besteed aan de akoestiek in deze zalen, en dat is te horen! De akoestiek in het Concertgebouw van Amsterdam is zelfs zo wereldberoemd dat er complete onderzoeken naar worden gedaan om het te evenaren. Maar hoe verbeter je zelf de akoestiek in huis? Deze drie tips helpen je om thuis optimaal te kunnen genieten van geluid.

1. Raam- en muurbekleding

Grote gladde en strakke oppervlaktes zoals ramen en muren weerkaatsen geluid waardoor er soms een echo hoorbaar is. Kunstwerken of boekenplanken gevuld met boeken tegen de muren zorgen ervoor dat geluid minder goed terug de kamer in komt, waardoor de echo afneemt. Ook raambekleding zoals gordijnen vermindert de holle klank in een ruimte. Voor gordijnen geldt dat het effect verbetert naar mate de gordijnen zwaarder zijn.

2. Isolerende vloeren

De vloer in huis weerkaatst net als ramen en muren het geluid in een kamer. Tapijt is een manier om een vloer te isoleren, maar ook een houten vloer is erg geschikt als isolatie. Een professioneel gemonteerde ondervloer is een vereiste om een houten vloer goed isolerend te krijgen. Als de vloer in je woning al is gelegd kan een vloerkleed natuurlijk ook altijd een oplossing zijn om de weerkaatsing van geluid tegen te gaan.

3. Creëer hoeken in de kamer

Om geluid beter te isoleren kun je hoeken in je kamer creëren. Door hoeken te maken kaatst het geluid minder makkelijk weer terug de ruimte in. Deze hoeken kun je zelf creëren met de meubels die je al hebt, bijvoorbeeld door een boekenkast haaks op de muur te zetten of meubels vrij in de ruimte te zetten. Een groot voordeel van deze methode is dat er zo goed als geen kosten aan verbonden zijn, maar een voorwaarde is dat een ruimte groot genoeg is om de hoeken te maken.

Vloer Concertgebouw

Afgelopen augustus is de vloer van het Concertgebouw volledig door Bruynzeel vervangen. Uiteraard is vooraf uitgebreid onderzoek gedaan naar de eventuele effecten hiervan op de akoestiek om te voorkomen dat deze zou veranderen. In de bovenstaande timelapse kun je het gehele proces zien: van het verwijderen van de oude vloer tot het leggen van de (onder)vloer en het oliën van de nieuw gelegde houten vloer.

Foto boven: Het Concertgebouw Amsterdam / Emmely Siebrecht