Milieuvriendelijker in de badkamer
02 mrt. 2017 - Sanitair

Milieuvriendelijker in de badkamer

De badkamer is over het algemeen de ruimte in huis waar het meeste water wordt verbruikt, dus ook de plek waar het beste op waterverbruik kan worden bezuinigd. Maar wist je dat er naast waterbesparing nog meer – en vrij eenvoudige – manieren zijn om de badkamer milieuvriendelijker te maken? Hieronder een aantal verrassende tips om je te helpen om duurzamer te leven in huis. Hiernaast ben je met deze tips niet alleen duurzaam bezig, maar uiteindelijk spaar je ook op je rekeningen!


Tip 1: Ontkalken van de leidingen

De meeste anti-kalkproducten zijn enorm slecht voor het milieu. Het kraanwater in Nederland bevat nou eenmaal kalk en hierdoor ontstaan die eindeloze kalkaanslag bij de kranen, afvoerputjes en douchekoppen. Maar het tast meer aan dan je in eerste instantie ziet, denk hierbij aan bijvoorbeeld vaatwassers, koffiezetapparaten of waterkokers. Om je kranen langer mooi te houden en om anti-kalkproducten te vermijden kun je overwegen om je leidingen te ontkalken. Het is hierbij wel raadzaam om je goed te verdiepen in het aanbod en effectieve oplossingen. Zo lezen we veel wispelturige consumenten- en specialistenervaringen over kalkmagneten. Na wat onderzoek vonden we waterfilters die over het algemeen goed worden gewaardeerd door consumenten. Waterfilters worden gebruikt om het water binnenshuis zuiver te krijgen, niet alleen van kalk, maar ook van andere stoffen. Dit soort filters worden direct na de watermeter geplaatst en zijn zeker de moeite waard om je eens in te verdiepen. Het is een aardige investering, maar uiteindelijk rendabel. Er wordt zelfs beweerd dat je hiermee tot 414,- per jaar kan uitsparen, dat is dan snel terugverdient!

Hello bad


Tip 2: Nieuwe badkamer? Waterbesparende douchekop, materialen, efficiënt ontwerp, grijswater systeem

Ben je bezig met het verbouwen van de badkamer? Dan is het wellicht handig om de indeling van de badkamer, soort producten en materialen eens te vergelijken met elkaar bij het uitzoeken van een nieuwe badkamer.

Materialen

Veel badkamerspul is gemaakt van aardolie en zijn dus niet natuurlijk geproduceerd of eenvoudig recyclebaar. Keramiek, hout en glas zijn over het algemeen veel natuurlijker en gaan langer mee: keramiek wordt niet geel zoals veel andere baden of douchebakken, hout kan geschuurd worden en dan ziet het er weer als nieuw uit en uiteraard glas behoud ook zijn langdurige waarde.

Efficiënt ontwerp

Laat je niet te veel meeslepen met trends of ingewikkelde stijlen, ga voor een tijdloos design als je graag duurzaam je huis wilt inrichten. Op deze manier behoed je jezelf ervan dat de badkamer niet meer trendy is en dat je er dan opnieuw weer in zou gaan investeren, harstikke zonde van alle moeite en het geld wat er in is gestoken derhalve de uitstoot van de productie van de nieuwe badkamer.

Waterbesparing

De minst aantrekkelijke manier om water te besparen is natuurlijk minder lang douchen, maar er zijn ook wat hulpmiddeltjes zoals waterbesparende kranen en douchekoppen. Als je toch van plan bent om een kraan/douchekop aan te schaffen is het natuurlijk een kleine moeite om voor een waterbesparend model te gaan. Hiernaast bestaan er ook grijswater systemen voor in huis wat ervoor zorgt dat je douchewater wordt hergebruikt in de wc of waar dit gewenst is, harstikke bewust dus!

Verlichting

En uiteraard mag verlichting ook niet ontbreken aan dit rijtje: Led-lampen gaan lang mee, zijn zuinig en kunnen tegenwoordig een aangenaam licht afgeven, wel zo handig voor als je make-up wilt opdoen.

Tip 3: Bad- en doucheproducten

Milieuvriendelijke bad- en doucheproducten bestaan er al gelukkig maar toch zijn een aantal producten echt funest zijn voor het milieu. één van de grootste boosdoeners zijn producten met microbeads of ook wel microplastics genoemd. Dit op de ingrediëntenlijst vermeld als zijnde polyethyleen. Dit zijn minuscule plastic bolletjes wat in zowel handzeep, scrubs en zelfs in tandpasta voorkomt. Deze bolletjes lossen niet op, zitten vol met chemicaliën en ze kunnen niet gefilterd worden in onze watersystemen. Op deze manier komen al deze microscopische bolletjes terecht in meren, zeeën en oceanen waar ze het ecosysteem aantasten. Bedrijven doen deze bolletjes in hun producten omdat deze bolletjes aanzienlijk minder ruw zijn dan de natuurlijke varianten zoals zout, suiker of klei-zanddeeltjes. Hoe ruwer, hoe beter en hoe minder vaak je het hoeft te gebruiken. Als je dus voor natuurlijke scrubs gaat, ben je uiteindelijk duurzaam voor jezelf en duurzaam voor het milieu bezig! Daarnaast wordt palmolie ook vaak gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten. Alhoewel palmolie op zichzelf hartstikke natuurlijk is, wordt er op veel verschillende milieubewuste sites geadviseerd om deze producten te vermijden omwille van de bossen in Zuidoost Azië. Soms is het dus toch handig om ook op de ingrediëntenlijst te kijken van verzorgingsproducten.

Tip 4: Milieuvriendelijk schoonmaken

Een tijdje terug schreven we een blog over milieuvriendelijk schoonmaken, hier lees je eenvoudige milieubewuste en goedkopere manieren om het huis schoon te houden. Als je deze nog niet hebt gelezen, klik dan hier.