Dit begon allemaal toen Jakob van Lennep in 1853 op het idee kwam om het duinwater dat bij hem uit de pomp kwam, te gaan verkopen in Amsterdam. Na oprichting van de Amsterdamse Duinwater Maatschappij, het eerste drinkwaterbedrijf in Nederland, verkocht deze organisatie duinwater voor één cent per emmer bij de huidige Haarlemmerpoort. Kraanwater was dus van oorsprong in handen van particulieren. Er was toen geen kwaliteitsgarantie, controle of wettelijke norm voor de betrouwbaarheid van het water. Aan het begin van de 20e eeuw nam de overheidsbemoeienis toe, en verbeterden de kwaliteit en beschikbaarheid van kraanwater. Nu valt de drinkwatervoorziening volledig onder verantwoording van de overheid.
Kraanwater wordt bereid uit duin-, grond- of oppervlaktewater. Bronwater komt alleen uit grondwater, soms liggen deze bronnen zelfs pal naast bronnen voor kraanwater. De bronnen die gebruikt worden voor kraanwater zijn wettelijk beter beschermd en gecontroleerd, waardoor de kwaliteit van kraanwater vaak hoger is dan dat van bronwater. Zeker aangezien het water dat is bestemd voor de kraan ook nog extra wordt gezuiverd. Mineraalwater is water waar zouten en mineralen aan zijn toegevoegd. Het is weliswaar schoon en betrouwbaar, maar er zijn geen wettelijke normen voor de hoeveelheid minerale zouten die het bevat.
(Hard) water is dus prima voor ons lichaam, maar niet altijd even goed voor onze apparatuur. Bij verhitting van hard water ontstaat er kalkaanslag die schade kan aanrichten aan bijvoorbeeld je douchekop. Hierdoor neemt de efficiëntie van je douchekop of andere apparatuur af, en verbruik je meer water en worden je kosten hoger. Regio’s met hard water moeten dus vaker hun apparatuur schoonmaken en gemiddeld meer zeep gebruiken. Om hard water zachter te maken kun je investeren in een waterontharder. Dit apparaat voegt een stof toe aan het water waar de calcium- en magnesiumionen zich chemisch aan binden, waarna deze neerslaan en afgevoerd worden. Op kleinere schaal kun je een waterfilter aanschaffen, als je bijvoorbeeld de smaak van hard water niet lekker vindt of als je zacht water voor je koffiezetapparaat of waterkoker wil gebruiken. Wil je weten hoe hard het water bij jou thuis is? Kijk dan op op de website van Ons Water, en voer je postcode in.
Lees ook onze blog over milieuvriendelijk schoonmaken voor tips om onder andere kalkaanslag op een milieuvriendelijke manier weg te krijgen.