Hoe kies ik een hor?
10 jun. 2017 - Horren

Hoe kies ik een hor?

Een hor kiezen, opmeten en samenstellen kan een hele opgave zijn, zeker met het gigantische aanbod aan verschillende types horren: een hor voor je raam of juist hordeur en welk type? En laten we eerlijk zijn, met het warme zomerweer is het verleidelijk je energie te sparen en toch maar gewoon een klamboe boven je bed te hangen en het daarbij te laten. Gelukkig hebben veel websites die horren aanbieden een handige configurator die je stap voor stap door het keuzeproces heen begeleiden. Een nadeel hiervan is echter dat je op deze manier niet het totaalplaatje van alle mogelijkheden op het gebied van horren kunt zien. Oriënteer je dus vooraf al goed wat er allemaal mogelijk is met een hor. Een uitgebreid aanbod aan horren betekent immers ook dat er gegarandeerd een perfecte hor voor jou bestaat!

Stap 1 Oriëntatie

Breek allereerst het keuzeproces op in verschillende fases. Bedenk je waar je de hor wil plaatsen, wat is de kozijnsituatie van de deur of het raam? De juiste hor verschilt natuurlijk per situatie. Misschien zoek je een hor voor openslaande tuindeuren, een hor voor een dakraam of juist een hor voor een schuifdeur? Welke hor is daar dan geschikt voor? Vergeet vooral niet om rekening te houden met de draairichting van je raam of deur! Dit is belangrijk in verband met de plek waar je de hor gaat monteren. Voor ramen die naar binnen draaien, monteer je de hor aan de buitenzijde en vice versa. Kijk altijd goed op de labels en verpakkingen van de hor om zeker te weten dat de hor geschikt is voor jouw kozijn en montagemethode.

Lamellenhor

Deze hor bestaat uit hangende stroken gaas die elkaar licht overlappen. Hoewel het niet aan te raden is dit type hor te gebruiken op een plek die veel wind vangt, is de lamellenhor wél bijzonder geschikt voor een huishouden met jonge kinderen omdat zij hier zonder hulp doorheen kunnen lopen. Ook voor mensen die een hor geschikt voor huisdieren zoeken is een lamellenhor om dezelfde reden een oplossing.

Een S700 duo-plissé hor is een hor geschikt voor je dakraam

plisséhor

De plisséhor bestaat uit geplisseerd gaas dat in- en uitvouwt en heeft een bijzonder luxe uitstraling. Deze soort hor bestaat ook als duo-plissé. In dat geval heeft de hor ook nog een verduisterende werking.

inzethor/ vaste hor

Het frame van deze hor kan in het kozijn vast geklemd worden, waardoor deze hor supersimpel in te zetten en weer te verwijderen is. Wanneer je een makkelijk te verwijderen hor wenst, bijvoorbeeld om in de donkere winterdagen meer licht door te laten, is een inzethor de beste uitkomst.

draaibare hor

Deze hor wordt gemonteerd aan scharnieren waardoor de hor open en dicht kan draaien. Binnen ons assortiment vaste horren vind je een draaibare hor.

Inzethor

De S500 inzethor is verkrijgbaar met pollenwerend gaas

stap 2. Samenstelling

Wanneer het soort hor en de methode van plaatsing bepaald zijn, kun je de samenstelling van je hor gaan bepalen. Natuurlijk is het leuk als de kleur van het frame past bij de verf van je kozijn, maar besteed ook genoeg aandacht aan je keuze van het type gaas. Gaas bestaat niet alleen in verschillende kleurvarianten, maar kan ook verschillende eigenschappen bevatten. Hierdoor bepaalt het type gaas niet alleen de stijl, maar ook de functionaliteit van je hor. Indien je last hebt van hooikoorts is een hor met pollenwerend gaas een aanrader. Voor ramen of deuren die veel zonlicht, en daarmee warmte, binnenlaten is een hor met zonwerend gaas een goede optie.

Hor opmeten

stap 3. opmeten

Hierna volgt de fase die waarschijnlijk het meest geducht is van het hele proces. Het correct en nauwkeurig opmeten van het kozijn. Vrees niet, want met een paar aanknopingspunten is dit klusje zo gepiept. Het belangrijkste is om te weten wat de termen ‘in de dag’ en ‘op de dag’ inhouden. Bij montage ‘in de dag’ wordt de hor in het kozijn geplaatst, hierbij omsluit het kozijn de hor. ‘Op de dag’ betekent dan vanzelfsprekend dat de hor op het kozijn geplaatst wordt. Hieruit afgeleid is het logisch dat met de term ‘dagmaat’ de grootte van de opening van het kozijn aangeduid wordt. Voor horren die op de dag gemonteerd worden, meet je de ruimte op het kozijn. Voor montage in de dag meet je de dagmaat en de diepte van het kozijn. Voor uitgebreidere instructies kun je de kozijnmeetwijzer raadplegen. Indien je geen hor in de afmetingen van je raam kunt vinden, is er altijd nog een mogelijkheid tot maatwerk.

Met een klein beetje onderzoek kom je dus al een heel eind. Laat die klamboe dus lekker liggen en investeer in plaats daarvan in een mooie, geschikte hor waar je jarenlang plezier van hebt.